Marie Terezie v naší knihovně

1. 10. 2024 15.34
Historická knihovnická lekce.

Dnes se naše knihovna proměnila v časovou kapsli a děti 4. a 5. tříd ze školy Active Learning měly jedinečnou příležitost setkat se s císařovnou Marií Terezií! V rámci tematického setkání jsme se ocitli v období baroka a děti se dozvěděly mnoho zajímavostí o tehdejším životě, módě i způsobu života šlechty.

Císařovna Marie Terezie, v podání paní Dany Šimkové, vyprávěla dětem nejen o nákladných róbách a šperkovaných šatech, ale také o tom, že být šlechtičnou nebylo zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Děti se se zájmem dozvěděly, jak ženy v baroku zvládaly každodenní činnosti ve svých honosných šatech - například jak chodily na toaletu nebo že spaní v sedě bylo tehdy zcela běžné. Nechyběly ani další perličky, jako fakt, že se koupalo pouze jednou za měsíc.

Paní Dana Šimková nám všem zprostředkovala poutavou a zábavnou přednášku, která děti vtáhla do světa barokní doby a pomohla jim lépe pochopit, jak odlišný byl život tehdejší aristokracie. Děkujeme za tento nezapomenutelný zážitek!